Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Правила добросусідства

Новина
23.10.2021

Маєте приватний будиночок? Мешкаєте у сільській місцевості?

Тоді маєте і сусідів на прилеглих до вашої земельних ділянках. У такій ситуації можуть дошкуляти тварини, яких розводять сусіди, бджілки, які іноді плутають сад своїх господарів та ваше подвір'я, неправильно розташована вигрібна яма і ще багато чого. З огляду на це варто всім згадати про ПРАВИЛА ДОБРОСУСІДСТВА.

Що таке Правила добросусідства?

Стаття 103 Земельного кодексу України передбачає те, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні:

✓ обирати такі способи використання земельних ділянок, при яких власникам/користувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей

✓ використовувати землю відповідно до цільового призначення

✓ способами, які не заважають власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням

✓ співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель

Власники та землекористувачі земельних ділянок  не мають права використовувати свої земельні ділянки так, щоб це заважало сусідам використовувати їхні земельні ділянки за цільовим призначенням. Це називається неприпустимим впливом.

Сусіди зобов’язані не порушувати права на землю один одного та дотримуватись при цьому принципу співпраці в напрямку покращення загальних якісних характеристик землі.

До прикладу, сусіди, використовуючи у своїй діяльності прогресивні технології вирощування сільськогосподарських культур, зобов’язані неухильно дотримуватись законодавства про охорону земель. Власникам ділянок, що межують між собою, слід співпрацювати у питаннях раціональної організації територій, дотримання сівозмін, встановлення та зберігання межових знаків.

Які найтиповіші випадки порушень правил добросусідства?

Отже, сусід має дбати, щоб на сусідній землі не створювати:

✓затінення,

✓задимлення,

✓неприємних запахів,

✓шумового забруднення

✓неприпустимого впливу

Наприклад, порушенням буде:

  1. Зведення занадто високої споруди чи такої, що дуже близько розташована до межі із сусідньою земельною ділянкою, і перешкоджає доступу сонячного світла, внаслідок чого пригнічується ріст овочів, фруктів, ягід, що ростуть у сусідів.
  2. Неприємні запахи, які поширюються на сусідні земельні ділянки в зв’язку з утриманням худоби чи птиці, розміщення сусідами гаражу, де відбувається техобслуговування автомобілів;
  3. спалювання листя, сміття, яке призводить до забруднення повітря на сусідній ділянці;
  4. використання технічних засобів (магнітофонів, пилорам, верстатів тощо), які через високу гучність спричиняють шумове забруднення – це типові приклади порушення правил добросусідства.

Проте, варіантів таких порушень – безліч.Часто трапляються ситуації, коли власники чи землекористувачі самовільно знищують зелені насадження (відрізають корені дерев, кущів), які проникають на їхню земельну ділянку із сусідньої, не думаючи про правомірність та законність таких дій. Тут варто зважати, що так чинити можна лише тоді, якщо таке «проникнення до Вас рослинності» заважає використовувати Вам свою земельну ділянку за цільовим призначенням.

Тому під час використання земельних ділянок, сусідам необхідно пам’ятати:

  • в першу чергу – не посягати на чужу землю,
  • по-друге – без дозволу не переходити межу між власною та сусідньою ділянками,
  • по-третє – підтримувати в належному стані встановлені межові знаки.

Які існують вимоги до розташування споруд і дерев по відношенню до сусідньої земельної ділянки?

 Для нової садибної та дачної забудови відстань від межі слід встановлювати не менше 3 м! 

 Але при розміщенні будинків в кварталах із сформованою забудовою для догляду за будинками і здійснення поточного ремонту відстань до межі суміжної земельної ділянки від найбільш виступаючої конструкції стіни будинку слід приймати не менше ніж 1,0 мПри цьому, має бути забезпечене виконання необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть попаданню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок або взаємоузгоджене водовідведення.

 

  • ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій» передбачається, що відстань від межі суміжної земельної ділянки до стовбурів дерев, які висаджуються, має бути не менше ніж 4-6 м в залежності від величини крони (але не менше ½ діаметру крони дерева), а до кущів 1,0 м.
  • Септики та фільтруючі колодязіповинні бути розташовані не ближче 5-10 м (в залежності від продуктивності) від житлових будинків та літніх кухонь. І не ближче 20 м від артсвердловин та колодязів.
  • Господарські будівлі / сараї / для худоби, інших тварин та птахів (площею до 50 кв.м) розташовують не ближче 15 м від житлових будинків і літніх кухонь та не ближче 20 м від артсвердловин водопостачання (питних колодязів).

Майданчики для компосту, дворові вбиральні, сміттєзбірник, сховища для добрив та ядохімікатів повинні знаходитись не ближче 20 м від житлових будинків, літніх кухонь та артсвердловин водопостачання (питних колодязів). Вигрібні ями дворових вбиралень повинні бути виконані з конструкцій, що запобігають фільтрації фекальних стоків у ґрунт.

Висота огороджень має бути не більше ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею для забезпечення провітрювання суміжних територій.

При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл. Територію стаціонарної пасіки огороджують, обсаджують плодовими деревами і кущами.

Власники тварин мають право утримувати собак на території присадибної земельної ділянки за умови, якщо її огорожа забезпечує ізоляцію тварини на цій території. Собача будка не може бути розміщена ближче ніж 1 м від межі.

 Що робити, якщо правила добросусідства не дотримуються?

Дії на забезпечення прав сусідів:

✓обмін земельних ділянок,

✓раціональна організація територій,

✓дотримання сівозмін,

✓встановлення, зберігання межових знаків тощо

 Земельним кодексом України встановлено, що спори щодо дотримання правил добросусідства вважаються земельними спорами.

Держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб тощо.

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства.

Так, органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори, що стосуються додержання громадянами правил добросусідства. Тому, якщо Ваші сусіди в добровільному порядку не дотримуються правил добросусідства, ви маєте право подати заяву до сільської, селищної, районної в місті або міської ради. За наслідками розгляду заяви приймається рішення, де і зазначається порядок його виконання.

Якщо ж ви не згодні з рішенням органу місцевого самоврядування, то його можна оскаржити у судовому порядку.Для того, щоб звернутися до суду, необхідно зафіксувати порушення Вашого земельного права. Це здійснюється органами Державної екологічної інспекції України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, експертами. Якщо мова йде про порушення санітарних норм, пам'ятайте, що є і такий орган, як Держпродспоживслужба.

Залежно від видів порушення, доказами для суду будуть акти перевірок, висновки експертів, показання свідків тощо. Ці та інші докази, а також документи, які посвідчують право власності або право користування земельною ділянкою, разом із позовною заявою подаються до суду за місцезнаходженням земельної ділянки.

 

Куди громадяни можуть звернутись для отримання безоплатної правової консультації в разі виникнення проблемних питань?

Усі без виключення мають право проконсультуватись та отримати допомогу у складанні заяв та скарг. Представникам вразливих верств населення може надаватись безоплатна вторинна правова допомога при зверненні до суду. Ця послуга передбачає призначення адвоката чи правника за рахунок держави.

У Кривому Розі безоплатна правова допомога надається:

Криворізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований за адресами: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, телефон для довідок: 098-040-83-70.

У смт.Софіївка безоплатна правова допомога надається:

Софіївським бюро правової допомоги, яке розташована за адресою: смт.Софіївка, вул.Карпенка, 20, каб.7

тел.097-495-83-16.

На час карантину бюро приймає відвідувачів за попереднім записом. Отримати юридичну консультацію можна або за телефоном, або використавши ресурси системи безоплатної правової допомоги.

Всеукраїнський контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103

Електронна пошта бюро - sofiivske@legalaid.dp.ua

Офіційний сайт системи безоплатної правової допомоги і адреси центрів і бюро БВПД

https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

Сторінки у Фейсбук

Криворізький місцевий центр БВПД

https://www.facebook.com/kr2.dnipro.legalaid

Координаційний центр з надання правової допомоги

https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

Платформа правових консультацій

https://wiki.legalaid.gov.ua/

Мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше