Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Щодо проведення медичних оглядів

Новина
08.02.2022

Стаття 153 Кодексу законів про працю України встановлює, що забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (ст. 169 КЗпП України).

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний забезпечити фінансування та проведення медичних оглядів працівників.

Відповідно до п. 1.1. Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України № 246 від 21.05.2007р., порядок  проведення  медичних оглядів працівників певних категорій,  розроблений на  виконання  статті  17 Закону України "Про охорону праці", визначає проведення  попереднього  (під  час  прийняття   на   роботу)   та періодичних   (протягом   трудової  діяльності)  медичних  оглядів працівників,  зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких,  де є потреба у професійному доборі, щорічному обов'язковому медичному огляді осіб віком до 21 року.

Пункт 1.2. Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України № 246 від 21.05.2007р. встановлює, що порядок призначений для: працівників, зайнятих на важких роботах,  роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці  або таких,  де  є  потреба у професійному доборі,  та осіб віком до 21 року  підприємств,  установ  та  організацій  незалежно  від  форм власності,   виду   економічної  діяльності  та  їх  філій,  інших відокремлених   підрозділів;    фізичних    осіб    -    суб'єктів підприємницької   діяльності,   які  відповідно  до  законодавства використовують найману  працю  (далі  -  роботодавці);  осіб,  які забезпечують   себе   роботою   самостійно.

В той же час працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я.

Пункт 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві встановлює, що  нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнаються пов’язаними з виробництвом у разі коли потерпілий не пройшов обов’язкового медичного огляду відповідно до законодавства, а робота, що виконувалася, протипоказана потерпілому відповідно до медичного висновку.

Частина 5 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює адміністративну відповідальність для працівників і роботодавців за порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці.

З урахуванням наведеного роботодавці не мають права допускати до роботи працівника, який не пройшов медичний огляд, до вирішення питання  щодо можливості працівника працювати в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше