Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Щодо безпечного поводження з пестицидами та агрохімікатами

Новина
30.04.2021

Шановні мешканці Софіївської селищної територіальної громади, розпочався сезон інтенсивного використання інсектицидів на посівах медоносних рослин, в результаті якого виникає загроза отруєння бджіл пестицидами.

          Тому, Головне  управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області    нагадує сільгоспвиробникам, що відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин ,  для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки  попередити про це місцеві органи виконавчої влади, та пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому необхідно вказати: точну дату обробки; територію і культури; назву препарату; форму і методи застосування; ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.

           Наголошуємо, що асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", доповненнями до "Переліку..." та інструкціям з безпечного застосування пестицидів, які затверджені (погоджені) установами Міністерства охорони здоров'я, Мінекобезпеки та іншими зацікавленими організаціями. Обробка рослин та інших об'єктів повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов'язковим врахуванням економічної межі шкідливості (ЕПШ), ступеню розвитку хвороб рослин і бур'янів, а також прогнозу погоди.
             Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння. Працівники, які працюють з пестицидами, повинні пройти медичний огляд і мати  посвідчення та допуск  на право робіт з пестицидами і агрохімікатами.
            Обробки нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові(до10  та вечірні (18-22)  години при мінімальних висхідних повітряних  потоках . Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

           Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на сільгоспвиробниках, значну відповідальність також несуть і власники пасік. Так, відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих  органах виконавчої влади.  Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір і запилення здійснюється на підставі ветеринарно-санітарних правил, згідно з якими фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
 
             Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» дисциплінарну, адміністративну,   або кримінальну відповідальність несуть особи винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

             Таким чином вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм

та правил при обробітках інсектицидами медоносних рослин, взаємодія всіх зацікавлених сторін (фермера та пасічника) має ключове значення для запобігання отруєння бджіл.

Провідний спеціаліст державний

фітосанітарний інспектор Дунаєв О.Г.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше