Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Спільна діяльність пробації України з неурядовими організаціями

Новина
25.08.2021

Система пробації передбачає роботу з правопорушниками без ізоляції їх від суспільства – надання їм соціальної та психологічної підтримки та допомоги. І, звісно, це нагляд і контроль.

Пробація в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструментів роботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик застосування альтернативних санкцій (альтернативних ув’язненню видів покарань).

Успішна діяльність пробації в  Україні також можлива  за умови налагодженої, належним чином організованої і юридично врегульованої взаємодії з неурядовими інституціями. Сьогодні поширення набуває застосування терміна «неурядова організація», що здебільшого вживається, коли йдеться про статутну діяльність громадських організацій або в контексті взаємин із державними органами влади, державними установами.

Взаємодію уповноважених органів з питань пробації з неурядовими організаціями можна визначити як постійні, об’єктивно зумовлені природою правової держави взаємовідносини пробації з інститутами громадянського суспільства в особі неурядових організацій, які відбуваються за спільним планом, узгоджені за завданнями, напрямами, часом і способами дій для досягнення важливої соціально значимої мети − підвищення ефективності виконання кримінальних покарань на гуманістичних, демократичних засадах і корекції злочинних проявів у суспільстві. Для такої взаємодії характерні такі основні ознаки: правова або організаційна форма відносин (залежно від тих засобів, за допомогою яких забезпечується регулювання взаємодії), складається у рамках організаційної структури та взаємозв’язків правової держави і розвиненого громадянського суспільства, відбувається поєднання державно-владної діяльності та повноважень і громадського впливу, спрямована на розв’язання соціально значимого завдання. Участь неурядових організацій у виправленні засуджених, як правило, виражається у правовому вихованні − пропаганді законослухняної поведінки, юридичному консультуванні, сприянні трудовому вихованню засуджених шляхом надання допомоги у створенні нових робочих місць, наданні допомоги в отриманні освіти та підвищенні рівня освіти, психологічної підтримки, трудовому і житлово-побутовому влаштуванні осіб, які звільняються з місць позбавлення волі.

Отже, у процесі діяльності із забезпечення виконання судових рішень  уповноважені органи з питань пробації взаємодіють із багатьма державними та недержавними інституціями. Під час такої співпраці виникає чимало проблем, проте подальше налагодження взаємодії сприятиме більш ефективному забезпеченню виконання судових рішень.

 

 

Криворізький районний сектор № 1

філії Державної установи «Центр пробації»

у Дніпропетровській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше