Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обмежувальний припис для потерпілих від домашнього насильства

Новина
14.12.2021

На сьогоднішній день досить значна кількість дітей, жінок, людей похилого віку потерпають від домашнього насильства. На жаль, більшість з них не звертаються за захистом свої прав, оскільки не знають про шляхи вирішення цієї проблеми, бояться ще більше розлютити свого кривдника, намагаються вірити в те, що все налагодиться. Дуже часто люди не знають, які маханізми існують і в які установи слід звертатись. Сьогодні поговоримо про те, яким чином може допомогти потерпілим система безоплатної правової допомоги.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»  визначив та встановив форми домашнього насильства (а це - фізичне, сексуальне, психологічне та економічне), права потерпілих осіб, способи їх захисту та уповноважені установи.  

Хто несе відповідальність за домашнє насильство?

Слід зазначити, що коло осіб, стосовно яких може бути застосовано термін «домашнє насильство», розширено. Відтепер у це коло входять:

  • Подружжя, батьки, діти;
  • Особи, які проживають (проживали) спільно однією сім’єю, їхні родичі;
  • Опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі;
  • Колишнє подружжя;
  • Наречені;
  • Особи, які мають спільних дітей;
  • Батьки або діти одного з подружжя (колишнього подружжя).

Які заходи впливу на кривдника передбачені законодавством?

За ініціативою поліції або за заявою постраждалої особи до кривдника може бути застосовано терміновий заборонний припис, що передбачає:

- зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; - заборону на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи;

- заборону в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.

За невиконання такого припису передбачено  штраф, громадські роботи або адміністративний арешт. Термін дії припису - до 10 діб. 

Що буде, якщо кривдник порушить припис?

У разі порушення термінового припису на кривдника накладається адміністративна відповідальність. Але у випадку будь-яких порушень припису потерпіла особа має звертатись до органів поліції з офіційною заявою для відкриття ще одного адміністративного провадження і притягнення до відповідальності за кожним фактом. У ситуаціях, коли людину притягували двічі до адміністративної відповідальності, наступний раз стане підставою для порушення кримінальної справи за ст.126-1 Кримінального кодексу України.

Аби захистити та обмежити спілкування кривдника з постраждалою особою на більш тривалий термін, слід застосовувати обмежувальний припис стосовно кривдника. Обмежувальний припис стосовно кривдника є заходом тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство.  Він видається після звернення потерпілої особи до суду. 

Як отримати обмежувальний припис стосовно кривдника?

Обмежувальний припис можна отримати  виключно за рішенням суду.

Із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника до суду можуть звернутися:

1) постраждала особа або її представник;

2) у разі вчинення домашнього насильства стосовно дитини – батьки або інші законні представники дитини, а також орган опіки та піклування;

3) у разі вчинення домашнього насильства стосовно недієздатної особи – опікун, орган опіки та піклування.

Заява про видачу обмежувального припису стосовно кривдника подається до суду за місцем проживання особи, яка постраждала від домашнього насильства.

Обмежувальний припис передбачає: 
- заборону перебувати у  місці спільного проживання (перебування); 
- усунення перешкод у користуванні майном потерпілою особою; 
- обмеження спілкування з постраждалою дитиною; 
- заборону наближатися на визначену відстань до місця проживання

(перебування), навчання, роботи, інших місць відвідування постраждалої особи;
- заборону особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею; 
- заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою. 

Термін застосування таких обмежень  – за рішенням суду до 6 місяців.

Які вимоги до заяви про видачу обмежувального припису?

В заяві обов’язково слід вказати обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувального припису, та докази, що їх підтверджують. Доказами, що підтверджують дані обставини можуть бути матеріали, якими підтверджується наявність провадження (кримінального чи про адміністративне правопорушення) щодо особи, яка вчинила домашнє насильство. Це може бути адміністративний протокол про домашнє насильство, відкриття кримінальної справи і витяг з ЄРДР.

Також до уваги береться факт винесення термінового заборонного припису, показання свідків, висновки експертиз, власна фіксація подій на аудіо- або відеоносії, повідомлення про подію в заклади охорони здоров‘я, медичні довідки, роздруківки текстових повідомлень, копії заяви до поліції тощо.

Електронні докази у вигляді смс-повідомлень та запису телефонних розмов на підтвердження факту вчинення психологічного насильства повинні враховуватися судом для всебічного, повного та об’єктивного розгляду справи. Про це існує окрема правова позиція Верховного суду України.

Як звернутись до суду?

Відповідно Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви про видачу обмежувального припису судовий збір не справляється. Для складання позовної заяви особі, потерпілій від домашнього насильства, у центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги може призначатись правник  або адвокат за рахунок держави. Людині допоможуть скласти заяву до суду і представлятимуть інтереси в суді безоплатно, за рахунок держави. Таким чином, для звернення до суду щодо винесення обмежувального припису стосовно кривдника додаткових коштів непотрібно!

Справа про видачу обмежувального припису розглядається судом за участю заявника та заінтересованих осіб. Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви до суду.

Строк для обмежувального припису становить від одного до шести місяців. Це залежить від рішення суду та проведеної судом оцінки ризиків. Рішення судів у справах про видачу обмежувального припису підлягають негайному виконанню та їх оскарження не зупиняє виконання припису.

Про видачу або продовження обмежувального припису суд не пізніше наступного дня повідомляє уповноважені підрозділи органів Національної поліції України за місцем проживання заявника. Робиться це для взяття кривдника на профілактичний облік.

Що робити при порушення обмежувального припису?

Акцентую увагу на тому, що при порушенні обмежувального припису стосовно кривдника відкривається кримінальна справа за ст.390-1 Кримінального кодексу України. Щоб це відбулось, потерпілі особи мають фіксувати факти порушень і звертатись до поліції.

Звертайтесь безпосередньо до відділу/управління поліції/поліцейського офіцера громади:

  • Напишіть заяву та віддайте уповноваженому працівнику.
  • Окремо уповноважена особа повинна відібрати пояснення з приводу події, що сталась.
  • У разі, якщо вам спричинені тілесні ушкодження, вам мають надати направлення на судово-медичну експертизу.

Ч.1 ст.214 Кримінально-процесуального кодексу України передбачає “слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР.”

Якщо людина повідомляє органи поліції про злочин, вона розраховує на належний розгляд її заяви. Але іноді трапляється і так, що навіть до Єдиного реєстру досудових розслідувань деякі заяви не вносяться. Не знаючи терміни оскарження факту невнесення в ЄРДР, людина пропускає термін, не оскаржує такі дії і марно очікує, що органи поліції вживатимуть заходів щодо виявлення злочинця і притягнення його до відповідальності.

Яким є строк оскарження невнесення заяви в ЄРДР?

Частиною 1 ст. 304 Кримінально-процесуального кодексу встановлено десятиденний строк, упродовж якого особа має право звернутися зі скаргою на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора. Цей строк обчислюється з моменту прийняття рішення, вчинення відповідної дії. При оскарженні бездіяльності слідчих обчислення строку оскарження починається із дня, що наступає після останнього дня, який відведено Кримінально-процесуальним кодексом України для вчинення слідчим або прокурором відповідної дії.

Важливо! Рух вашої заяви необхідно відслідковувати, тому якщо протягом 48 год. вас не було повідомлено про порушення кримінальної справи, пропонуємо здійснити наступні дії:

1.Протягом 10 діб звернутися до суду зі скаргою про бездіяльність органу досудового розслідування (поліції).

2.Отримати ухвалу про зобов’язання поліції внести відомості до ЄРДР за заявою та розпочати досудове розслідування.

3.Звернутися до поліції із заявою, надавши відповідну ухвалу на виконання.

На практиці часто виникає ситуація, коли після подання заяви, наприклад, поштою, заявник чекає відповіді чи повідомлення про розгляд заяви та включення інформації про злочин до ЄРДР. Після тривалого часу очікування заявник починає встановлювати інформацію щодо розгляду заяви і виявляється, що відомості до ЄРДР не внесені, а строки на оскарження бездіяльності вже пропущені.

Отже, для того, щоб не втратити можливість оскарження бездіяльності органів поліції щодо внесення вашої заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань, необхідно вчасно уточнювати у черговій частині або канцелярії органу досудового розслідування (поліції) інформацію про вручення повідомлення про злочин слідчому, а також звертатись до суду зі скаргою на його бездіяльність у межах десятиденного строку з моменту вручення цього повідомлення.

Де потерпілі від домашнього насильства можуть отримати безоплатну правову допомогу?

Такі особи можуть звертатись до Криворізького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та наших бюро для призначення адвоката за рахунок держави з наступних питань:

✓Винесення обмежувального припису через суд

✓Представництво інтересів потерпілого/лої, у тому числі дитини, у суді для притягнення до кримінальної відповідальності

✓Стягнення моральної і матеріальної шкоди

✓Розірвання шлюбу

✓Стягнення аліментів

✓Поділ майна

✓Позбавлення права користування житлом в судовому порядку

✓Позбавлення батьківських прав

Також потерпілі особи можуть проконсультуватись з юристами з таких питань:

✓Як поскаржитись на неприїзд поліції, бездіяльність парцівників поліції?

✓Порядок написання заяви в поліцію і притягнення кривдника до адміністративної відповідальності

✓ Порядок звернення в поліцію та порядок відкриття кримінальної справи.

✓Оскарження бездіяльності суб'єктів роботи у сфері протидії домашньому насильству

✓тощо

Для призначення адвоката, гарантованого державою, до центру з надання безоплатної правової допомоги слід надати наступні документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;

та один із наступних документів:

  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслiдувань, талон-повiдомлення про вчинення кримiнального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством, виданий органами Національної поліції;
  • протокол про вчинення адмiністративного правопорушення за ст. 173-2 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення;
  • лист-направлення від фахівців мобільної бригади, центру соціальних служб, притулку.

Наші адреси і телефони:

м.Кривий Ріг: вул.Качалова, 2,

тел.098-040-83-70;

вул.Героїв АТО, 30

тел.097- 139-88-57;

вул.Станіслава Конткевича, 37,

тел.067-276-54-76;

пр.Перемоги, 33а (ж-м Інгулець),

тел.097-531-65-81;

м.Жовті Води, бульв.Свободи, 62

тел. 050-505-28-33;

м.П'ятихатки, вул.Пушкіна, 107,

тел.096-188-55-43;

м.Апостолове, вул.Центральна, 63,

тел.068-208-50-52;

смт.Софіївка, вул.Карпенка, 20, каб.7

тел.097-495-83-16.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше