Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сезонне зростання захворюваності на ГРВІ

Новина
15.12.2020

  Сезонне зростання захворюваності на ГРВІ щорічно реєструється з листопада по лютий.

     ГРВІ – гостра респіраторна вірусна інфекція, яка зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям «розбитості» та загального нездужання:

  • температура спостерігається в межах 37-37,5;
  • нежить виникає в перші дні, зазвичай є чхання;
  • біль у горлі найчастіше з`являється одразу.

     Існує багато різних вірусів-збудників ГРВІ. Як правило ці віруси найбільш активні у холодні пори року та переважно вражають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, а також вуха, носа, горла.

     Найпоширенішими збудниками ГРВІ є риновірус. Саме тому передусім з`являються такі симптоми, як нежить, закладеність  носа, біль у горлі та кашель.

     ГРВІ зазвичай прогресує кілька днів. Дуже важливо не займатись самолікуванням, а звернутись до свого сімейного лікаря, тому що риновірусна інфекція може протікати у важчій формі у людей з ослабленим імунітетом.

     Ускладнення ГРВІ – це зазвичай запалення носових ходів та середнього вуха. Також ГРВІ може посилити симптоми деяких хронічних захворювань дихальних шляхів.

     Основним заходом профілактики захворювань та попередження епідемічних ускладнень з ГРВІ залишається вакцинація. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції. Якщо не було можливості вакцинуватися напередодні епідемічного сезону, то провести вакцинацію можна і впродовж всього сезону. Також можна уникнути зараження під час сезонного підйому захворюваності, якщо дотримуватися простих речей:

  • користуватися одноразовими масками;
  • прикривати рот і ніс під час кашлю та чханні;
  • регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях;
  • повноцінно харчуватися, висипатися, уникати стресів та перевтоми;
  • мати чисті руки!

 

Люди з симптомами ГРВІ повинні залишатися вдома, звернутися до сімейного лікаря та виконувати його настанови.

 

Бережіть себе та будьте здорові!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше