Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Роль пробації в гуманізації системи виконання покарань

Корисна інформація
11.08.2023

Пробація – це шанс на виправлення без ізоляції від суспільства, яка відіграє значну роль в гуманізації системи виконання покарань та сприяє особам, які опинилися в конфлікті із законом, у подоланні шкідливих звичок та зміні свого прокримінального мислення, зберегти роботу та житло, отримати підтримку в бажанні змінитися та можливість довести це оточуючим, зберегти та покращити стосунки у сім’ї та громаді. 

Розширення переліку альтернативних позбавленню волі покарань підтверджує, що суспільство все більше усвідомлює той факт, що відбування покарання у вигляді позбавлення волі перешкоджає подальшій соціальній адаптації та ресоціалізації особистості, їх поверненню в суспільство: людина в умовах ізоляції втрачає соціально значущі навички, освоює в місцях позбавлення волі елементи кримінальної субкультури, крім того, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі під наглядом кваліфікованих працівників органу пробації дає змогу уникнути негативних моральних, психологічних і фізичних наслідків ізоляції, оскільки при альтернативному покаранні навички соціальної взаємодії зберігаються й розвиваються під впливом соціального середовища і за активної допомоги співробітників органу пробації.

Окрім того, що також не менш важливо, перевиховання засудженого на пробації обходиться платникам податків щонайменше у 10 разів дешевше, ніж його утримання у в’язниці.

Переваги пробації

Для держави

  • для платників податків виправлення правопорушника на пробації в кілька разів дешевше, ніж його утримання у в’язниці
  • європейський шлях розвитку та гідне представлення держави на міжнародному рівні

Для суспільства

  • справедливе правосуддя
  • безпека

Для особи, яка вчинила правопорушення

  • допомога у подоланні шкідливих звичок та зміна прокримінального мислення
  • можливість не зазнати негативних наслідків перебування у в’язниці, зберегти роботу та житло
  • підтримка бажання змінитися та можливість довести це оточуючим
  • збереження й покращення стосунків у сім’ї та в суспільстві

У селищі Софіївка  виконання завдань та функцій пробації здійснює Криворізький районний сектор  № 1, який підпорядковується філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області.  Працівники пробації мотивують клієнтів пробації до змін, залучають партнерські організації та волонтерів пробації для надання їм сприяння у вирішенні різноманітних проблем, які, найімовірніше, призвели до вчинення злочину. Вирішена проблема, нові знання та навички для самостійного вирішення у подальшому аналогічних проблемних питань без порушення законів, прав і свобод інших людей – це мінімізація ризику вчинення цією особою нового злочину.

 Начальник  Криворізького РС №1
 філії
 Державної установи «Центр пробації»
 у
Дніпропетровській області
Ірина ЧИКЧИРНА

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше