Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про зміни у пенсійному забезпеченні з січня 2022 року

Новина
26.01.2022

Про зміни у пенсійному забезпеченні з січня 2022 року

 

Про зміни у пенсійному забезпеченні, які відбулися з 1 січня 2022 року розповість начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій КОЗАК.

 

Які зміни відбулися у пенсійному забезпеченні з січня 2022 року?

 

З січня поточного року проведено перерахунки пенсій у зв’язку з втратою годувальника з числа осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб та особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Також відбулися зміни у пенсійному забезпеченні жінок, які народилися у 1962 році.

 

Давайте зупинимось на кожній категорії окремо. Які умови перерахунку пенсій особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС?

 

Пенсії перераховуються тим особам, стосовно яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника, внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа.

 

Що є підставою для перерахунку таких пенсій та який середній розмір підвищення по області?

 

Підставою для перерахунку є Постанова Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 р. № 1307 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1210 і від 26 вересня 2012 р. № 886” та
ст. 10 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Середній розмір підвищення пенсії по області - 2 629 грн.

 

А які підстави та вимоги до перерахунку пенсій особам, які отримують грошове забезпечення у зв’язку з втратою годувальника з числа осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб? 

 

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня
2021 р. № 1052 “Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2020 р. № 674” проведено перерахунки пенсій у зв’язку з втратою годувальника, призначених відповідно до ч. 4 ст. 41 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Забезпечено встановлення мінімального розміру пенсійної виплати кожному з непрацездатних батьків та дружині (чоловіку) загиблих, померлих (таких, що пропали безвісти) осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Мінімальний розмір такої пенсійної виплати з 01.01.2022 - 7 800 грн.

 

Які зміни відбулися у пенсійному забезпеченні жінок, які народилися у 1962 році?

 

При призначенні пенсій за віком жінкам, які народилися у період з
1 січня 1962 року по 31 грудня 1962 року, встановлено щомісячне підвищення у розмірі 9 % пенсії, обчисленої відповідно до ст.27 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Жінки, які раніше отримували пенсію по інвалідності, за вислугу років чи у зв’язку з втратою годувальника, при переведенні на пенсію за віком, права на встановлення підвищення не мають.

Розмір підвищення визначається індивідуально та залежить від розміру пенсії жінки, обчисленої з урахуванням набутого нею страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Враховуючи, що 60-річного віку жінки, які народилися у 1962 році, досягають у 2022 році, підвищення до пенсії у розмірі 9 % встановлюється починаючи з 2022 року.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше