Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Поняття, права та обов’язки трудових мігрантів.

Новина
18.05.2021

Трудова міграція серед громадян України сьогодні доволі поширена. Про що треба знати людям, які наважаться їхати в іншу країну шукати роботу? Як себе убезпечити від проблем і не потрапити на гачок недобросовісних працедавців та не стати жертвою торгівлі людьми?

Щодо прав та обов’язків трудових мігрантів надаємо роз’яснення:

Хто такі трудові мігранти?

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про зовнішню трудову міграцію» трудовий мігрант - громадянин України, який здійснював, здійснює або здійснюватиме оплачувану діяльність у державі перебування, не заборонену законодавством цієї держави.

Які вони мають права?

Права громадян України - трудових мігрантів передбачено Законом України «Про зовнішню трудову міграцію». Серед цих прав, зокрема:

  • права трудових мігрантів на належні умови праці, винагороду, відпочинок і соціальний захист;
  • право на пенсійне забезпечення;
  • право на визнання здобутої за кордоном освіти;
  • право на підтвердження результатів неформального професійного навчання;
  • право утворювати за кордоном громадські об’єднання.

Які обов'язки мають трудові мігранти?

Серед обов'язків трудових мігрантів – сплачувати податки з доходів, отриманих за кордоном. Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні.

Сплатити військовий збір у розмірі 1,5% з доходів доведеться незалежно від того, чи були сплачені податки за кордоном, чи ні.

Крім того, трудові мігранти, як платники податків, що отримують іноземні доходи, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року.

Необхідно пам’ятати також про обов’язок сплати податків і зборів на майно, розташоване на території України, яке належить трудовому мігранту.

Про що варто пам'ятати?

Копії документів залишайте вдома і також беріть з собою, зберігайте в "таємному місці".Оригінали документів нікому не віддавайте. Ретельно перевіряйте організацію, яка пропонує вам послуги з працевлаштування. Може таке бути, що кінцевому результаті ви отримаєте не роботу, а "інформаційні послуги". Тож, перед підписанням договору уважно читайте і радьтесь з юристами. Домовтесь з рідними про "кодове слово", яке буде свідчити, якщо ви опинились у біді. Так само майте під рукою телефони українського консульства і повідомляйте про проблеми туди. Виходьте до рідних на зв'язок і підтримуйте комунікацію з іншими земляками на чужині.

За більш детальною інформацією з даного питання  та інших правових питань ви можете звернутись до Софіївського бюро правової допомоги, розташованого за адресою: смт. Софіївка, вул. Карпенка,20, кім 7, тел. (097) 495 83 16. Графік роботи: з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00, у п'ятницю - з 8.00 до 15.45.

 

 

А.Осадча

головний спеціаліст 

Софіївського бюро правової допомоги

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше