Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Очищення води та ще 10 проєктів: як Програма USAID DOBRE співпрацює з Софіївською громадою

Житлово-комунальне господарство
28.03.2024

Софіївська громада Дніпропетровської області співпрацює з Програмою USAID DOBRE впродовж семи років. За час такої довгої спільної роботи реалізували понад 10 спільних проєктів. Повномасштабне вторгнення змінило вектор співпраці, адже громада зіштовхнулася з великою проблемою відновлення стабільного водопостачання. Днями сюди вже прибули дві сучасні модульні станції очищення води.

Попри війну, софіївці мають багато планів на розвиток, реалізувати їх допомагає надійний партнер – Програма USAID DOBRE, представники якої відвідали громаду минулого тижня.

«За сім років нашої співпраці Програма USAID DOBRE завжди підставляла нам плече, особливо під час повномасштабного вторгнення. Ми вдячні вам і ми вас не підведемо», – наголосив під час зустрічі з представниками Програми USAID DOBRE голова Софіївської громади Петро Сегедій.

 

Модульні станції, які очищають воду для софіївців

У червні 2023 року, коли військові РФ підірвали греблю Каховської гідроелектростанції, населені пункти Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей залишилися без води.

Через Софіївська селищна громада опинилася під загрозою зневоднення, адже отримувала воду з Криворізького водосховища Південне, що наповнювалося з Каховської ГЕС. У домівки жителів громади вода надходила лише раз на тиждень.

«У вересні 2023 року постійне водопостачання відновилося, але воду ми почали отримувати лише технічну. Вона жовтого кольору, не відповідає показникам якості питної води за хімічними показниками», – розповідає інженер КП «Софіївське» Олександр Кучерявенко.

Таку воду пити з крану, однозначно, не можна, тому в громаді почали шукати, як її очистити. Програма USAID DOBRE запропонувала свою допомогу, передавши дві модульні станції фільтрації води. Їхня загальна вартість – три мільйона гривень. Це сучасне обладнання, яке очищає воду за технологією зворотного осмосу. З п’яти кубів технічної води виходить два куби чистої питної.

Одна зі станцій фільтрації встановлена на території комунального підприємства. Представники Програми USAID DOBRE відвідали його та ознайомилися з технологію , а також спробували очищену воду на смак.

Тут, на території підприємства, працює пункт продажу очищеної води, літр якої коштує 50 копійок. Продають воду за собівартістю, компенсуючи тільки видатки на закупку неочищеної води, електроенергії та виплату заробітної плати працівниці, яка реалізує воду.

Ще одну станцію від Програми USAID DOBRE встановили у селі Миколаївка і незабаром її введуть в експлуатацію. У цьому населеному пункті воду братимуть зі скважини.

Окрім станцій фільтрації води, Софіївська громада отримала від Програми USAID DOBRE колісний трактор із причепом, який використовуватимуть для підвезення очищеної води мешканцям та до закладів громади.

 

Соціально важливі проєкти, які вже реалізовані

 Софіївська селищна громада у співпраці з Програмою USAID DOBRE реалізувала більше 10 проєктів, які сьогодні працюють на користь жителів громади. Зокрема, представники Програми познайомилися з місцевим ковалем Віктором Гапоновим.

Кузня у Софіївці – це спільний проєкт з місцевого економічного розвитку громади та Програми USAID DOBRE. Громада зробила ремонт у приміщенні, а Програма допомогла закупити спеціальне обладнання. Коваль Віктор Гапонов, який мріяв про цю роботу з дитинства, виготовляє для потреб громади паркові лавки та урни, баки для сміття та різне оздоблення для приміщень, сувеніри. А ще він  передає свої знання молодому поколінню.

У центрі Софіївської селищної громади облаштована паркова зона, яка радує красою мешканців та гостей. Опікується деревами та прибиранням території громади група з благоустрою Софіївської селищної ради.

Працівники групи отримали від Програми USAID DOBRE різноманітні інструменти та обладнання, щоб покращувати благоустрій території громади та ремонтувати спеціалізовану техніку. Раніше громада, яка обрала пріоритетною послугу з утримання доріг та тротуарів, отримала від Програми підмітальну, снігоприбиральну техніку, а також трактор з причепом. Ця техніка допомагає прибирати населенні пункти громади, утримувати у належному стані проїжджу частину і тротуари вулиць, проводити озеленення території.

 

Що у планах?

Софіївський ЦНАП надає понад 300 послуг для жителів. Незабаром тут надаватимуть послугу з видачі закордонного паспорту та паспорту громадянина України у форматі ID-картки. Дороговартісне обладнання – спеціальну робочу станцію – для ЦНАПу передала Програма USAID DOBRE. Представники Програми оглянули приміщення, де надаватимуть нові послуги. За кошти громади тут вже зробили ремонт. Софіївці чекають підключення каналів зв'язку та отримання доступу до необхідних реєстрів. А незабаром закордонні паспорти зможуть отримувати не лише жителі Софіївської громади, а й сусідніх – Девладівської та Вакулівської.

Громада за підтримки Програми USAID DOBRE вирішила підсилити спроможність Софіївського молодіжного центру. Тут розуміють, що без розвитку лідерських якостей та розширення кар'єрних навичок, молодь не зможе конкурувати на ринку праці. За рахунок коштів бюджету громади триває ремонт у приміщенні. У восьми кімнатах молодіжного центру знайдеться місце для творчої майстерні, де виготовлятимуть брендовані сувенірні вироби, проводитимуть майстер класи, працюватиме медіастудія. Великий конференц зал використовуватимуть для проведення публічних, освітніх, творчих та інтеграційних заходів.  Програма USAID DOBRE вже придбала і передала меблі та частину обладнання для облаштування молодіжного центру. До речі, під час реалізації молодіжного проєкту софіївці врахували потреби людей із інвалідністю.

Ще один спільний проєкт, який перебуває на стадії реалізації, – це створення коворкінгу для переробки фруктів. Програма USAID DOBRE вже передала громаді обладнання, а саме: електричні соковижималки, професійну сокодавку, овочерізку, картоплечистку, слайсер для нарізання овочів та фруктів, сушарки для овочів та фруктів, вакуумний пакувальник, бойлер, бочки з харчового пластику для соків, миски, контейнери для збору відходів. Поки громада проводить ремонт приміщення, у якому розміститься коворкінг. Його послугами зможуть користуватися як бюджетні установи, так і місцеві жителі.

 

Співпраця триватиме до вересня 2025 року

 «За роки співпраці з Софіївською громадою вдалося зробити багато важливих і потрібних  проєктів, щоб покращити життя людей. Пригадую перші виїзди у громаду, з того часу вона дуже змінилася. Софіївська громада підставила плече внутрішньо переміщеним особам та стала стійкішою від початку повномасштабної війни», – сказав заступник керівника Програми USAID DOBRE  Максим Бурдавіцин.

Програма USAID DOBRE у поточному році готова підсилити потенціал Софіївської громади через навчання та оновлення Стратегії розвитку громади.

«Приємно було відвідати Софіївську громаду, що має сильну команду професіоналів, які успішно розвивають свою територію та підтримують наші ініціативи. І ми раді допомогти їм у розвитку», –  підкреслив керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл.

Програма USAID DOBRE співпрацюватиме з Софіївською громадою до вересня 2025 року.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше