Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Всесвітній день здорового харчування

Новина
13.10.2021

16 жовтня відмічається  Всесвітній день здорового харчування.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80 % захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу.

Характер харчування відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку хронічних неінфекційних захворювань, особливо так званих “хвороб цивілізації”: серцево-судинних, онкологічних, діабету, ожиріння, остеопорозу, карієсу  тощо. 

На сьогодні відомо, що раціон харчування відіграє важливу роль і у профілактиці ряду інфекційних захворювань, тоді як недоїдання спричиняє підвищення частоти захворюваності та смертності від цих хвороб.

Хоча механізми, пов’язані з впливом харчування на імунітет людини, поки до кінця не визначені, сьогодні дані літератури свідчать, що оптимальний стан харчування сприяє підтримці імунної системи.

Здорове харчування – це не тільки збалансований раціон споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мікроелементів та кількості калорій, а й один з аспектів здорового способу життя. Здорове, правильне харчування є одним із найбільш значущих аспектів способу життя людини та факторів її здоров’я.

Щоденний вибір корисних продуктів харчування, бережливе ставлення до резервів власного організму, активний спосіб життя, допоможе нам покращити власне здоров’я та присвятити життя улюбленій справі.

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети – тоді здорове харчування стане для вас природним.

ЯК ПОКРАЩИТИ СВІЙ РАЦІОН

Зменшуйте споживання солі

Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст, замініть сіль на прянощі та намагайтесь готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.  

Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону

Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини, макаронним виробам з борошна грубого помолу.

Їжте більше овочів та фруктів

Обирайте свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами. Овочі та фрукти не лише корисні, але й доступні. 

Не їжте багато цукру

Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі. 

Контролюйте розмір порції

Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоби зменшити ризики переїдання — слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.

Крім того, снідайте зранку.

Їсти в день бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну.

У приготуванні їжі слід віддавати перевагу корисним рослинним оліям, а також відмовитися від «транс-жирів», які позначаються на етикетках харчових продуктів як «частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський» жир. Найбільше прихованих жирів містять продукти кондитерської промисловості: готові торти, тістечка, кондитерські вироби.

 

Слідкуйте за здоров’ям кожен день та будьте здорові!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше