Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Громадське обговорення проєкту рішення Софіївської селищної ради «Про припинення Володимирівської гімназії Софіївської селищної ради Дніпропетровської області шляхом ліквідації»

Новина
11.07.2024

Інформаційне повідомлення про початок  проведення

 громадського обговорення проєкту рішення Софіївської селищної ради «Про припинення Володимирівської гімназії Софіївської селищної ради Дніпропетровської області шляхом ліквідації»

 

Відповідно до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» інформаційне повідомлення оприлюднюється у зв’язку з початком проведення громадського обговорення щодо припинення шляхом ліквідації Володимирівської гімназії Софіївської селищної ради Дніпропетровської області.

Відповідно до даної статті рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

       Найменування організатора громадського обговорення -  Софіївська селищна рада і Відділ освіти Виконавчого комітету Софіївської селищної ради.

           Мета: Обговорення проєкту рішення  Софіївської селищної ради «Про припинення Володимирівської гімназії Софіївської селищної ради Дніпропетровської області шляхом ліквідації»

Оптимізація мережі закладів освіти Софіївської селищної ради – це процес удосконалення структури закладів освіти та форм організації освіти в територіальній громаді на основі врахування потреб і особливостей територіальної громади з метою створення при наявному обсязі ресурсів максимально сприятливих умов для навчання і виховання школярів.

 Першим важливим кроком до трансформації галузі стало прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», який окреслює основні принципи функціонування освітньої галузі. Із 2018 року розпочато реформу «Нова Українська Школа». Мета реформи – кожен учень має рівний доступ до якісної шкільної освіти в безпечному, комфортному, інклюзивному та сучасному освітньому середовищі.

18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту», який визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування і розвитку системи повної загальної середньої освіти.

Зі вступом в дію зазначеного Закону з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості. 

5 березня 2024 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №245, якою затверджено у новій редакції Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Слід зазначити, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників усіх типів закладів загальної середньої освіти (початкових шкіл, гімназій, ліцеїв).     

         Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №6 від 14.01.2015 в редакції Постанови Кабінету Міністрів України №245 від 05.03.2024 визначає, що за рахунок субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

З 1 вересня 2016 року- менше 25 осіб;

З 1 вересня 2025 року – менше 45 осіб;

З 1 вересня 2026 року – менше 60 осіб.

Відповідно до зазначеного Порядку з 1 вересня 2025 року за рахунок субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 45 осіб. 

У зв’язку з цим виникає необхідність приведення до вимог зазначених законодавчих актів мережі закладів загальної середньої освіти Софіївської ТГ.

У 2023/2024 навчальному році у Володирівській гімназії Софіївської селищної ради Дніпропетровської області навчалось 26 учнів, з них:

Клас

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Кількість учнів

0

5

6

4

0

4

5

2

0

 

 Згідно з перспективною мережею Володимирівської гімназії на найближчі три роки кількість учнів становить менше 45 учнів. 

Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради. 

Відповідно до вищезазначеного, сьогодні на території Софіївської територіальної громади обговоренню підлягає лише ліквідація Володимирівської гімназії. Планується, що ліквідація має бути проведена         до 1 вересня 2025 року, відповідно до вимог чинного законодавства. 

До участі в обговоренні запрошуються всі жителі Софіївської громади.

Строк проведення громадського обговорення

з 11 липня 2024 року по 11 липня 2025 року

 

 Місце, час зустрічі для проведення консультацій з громадськістю, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників – буде повідомлено додатково

Для участі в обговоренні необхідно мати документ, що посвідчує особу.

Свої зауваження та пропозиції просимо надсилати на поштову адресу: 53100, Дніпропетровська область, Криворізький район,  смт Софіївка, бульвар Шевченка,1 та/або на електронну адресу: sofosvita@ukr.net

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, до 11 липня 2025 року. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються.

 Структурний підрозділ, визначений відповідальним за проведення громадського обговорення – Відділ освіти Виконавчого комітету Софіївської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області

 Терміни і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених у ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється відповідальною особою протягом 14 днів після закінчення терміну подання пропозицій. 

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному сайті Софіївської селищної ради. 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше