Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Громада без сміття

Новина
19.06.2019

 

З кожним роком екологічна ситуація в нашій країні значно погіршується. Непомірно збільшуються площі несанкціонованих сміттєзвалищ вони займають вже не тільки квадратні метри, а цілі гектари, у більшості випадків розкидані хаотично. На жаль, у багатьох людей відсутня культура поводження з твердими побутовими відходами.

Софіївська ОТГ не є винятком. Для прикладу в селищі Софіївка  майже 3000 домоволодінь, з них лише 30% населення уклали угоди з КП «Софіївське» на вивезення твердих побутових відходів. Куди дівають сміття інші? Вивозять у лісопосадки, балки, закопують, спалюють і т. д.

В рамках проекту «Zero sof-waste», який взяв участь у конкурсі «Голос громади у місцевому самоврядуванні», впроваджений у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Софіївська селищна благодійна організація «Розвитку селища та підтримки громадської ініціативи» Софіївського району Дніпропетровської області (голова С. Кондратюк) виграла кошти у розмірі 5 тисяч доларів.

Проект має на меті виховувати у людей почуття відповідальності за екологічний стан навколишнього середовища, а отже, за здоров’я людей. Для цього слід навчитись сортувати сміття за видами: метал, скло, папір, поліетилен і т.д. і здавати на приймальні пункти для подальшої переробки. Учасниками проекту будуть проведені різні тренінги, навчання, заходи, які ознайомлюватимуть людей, як слід сортувати сміття, використовувати для користі.

За кошти донора будуть придбані баки для сортування у кількості 30 шт і встановлені в дитячих садочках, школах та громадських місцях.

Мешканці селища повинні самостійно сортувати відходи. На території Софіївки діють три пункти приймання вторинної сировини. Вартість паперу (картону) – 1,50-2,0 грн/кг, пластикових пляшок – 3 грн/кг, скляної тари – 0,20 коп./шт., поліетилен – 8-9 грн/кг. Окремо слід сказати про органічні відходи, такі як трава, листя, обрізки кухонні, бадилля, бур’яни тощо, все це потрібно не спалювати, бо дим, як відомо, має отруйні речовини, які шкодять навколишньому середовищу. Їх необхідно компостувати і використовувати як цінне добриво для вирощування городніх та садових культур.

Кожен мешканець повинен усвідомити користь цілеспрямованого використання відходів для очищення території та запобігання небезпеки для здоров’я людей.

Отже, давайте зробимо свій внесок у збереження нашого спільного дому – планети Земля.     

 
Проект став переможцем  у конкурсі «Голос громади у місцевому самоврядуванні», який впроваджений у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше