Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Електронні сервіси Пенсійного фонду України  - краща можливість отримати послуги дистанційно

Новина
22.08.2022

Війна внесла певний коректив у життя всіх українців. Частина громадян України вимушена покинути свої домівки та переїхати до інших областей, частина виїхала за кордон, і серед них є люди поважного віку — пенсіонери. Хтось із них отримував пенсійні виплати через банківські установи, а хтось через відділення Укрпошти. Як продовжити отримувати пенсійні виплати в нових умовах розповість начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

Попри те, що наші пенсіонери змінили місце проживання в середині країни, або тимчасово залишили її кордони, вони, все одно, мають змогу отримувати пенсійні виплати. Якщо пенсіонер раніше отримував пенсію через пошту, а забажав отримувати пенсію на банківську картку, тому треба буде відкрити пенсійний рахунок у банку і змінити спосіб виплати пенсії з пошти на банк.

Ми часто розповідали про переваги електронних сервісів, які надає Пенсійний фонд України. Сьогодні, як ніколи, вони в нагоді. Щоб змінити спосіб виплати з пошти на банк на допомогу прийде Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України: portal.pfu.gov.ua

Зверну увагу лише на одну умову, яку треба виконати, щоб отримувати повний спектр послуг на Вебпорталі, - це мати кваліфікований електронний підпис, скорочено його ще називають КЕП.

На цьому електронному ресурсі треба буде виконати лише п'ять кроків. Це просто і зручно.

Крок перший: зайти до особистого кабінету на Вебпорталі за допомогою КЕП.

Крок другий: у розділі “Щодо пенсійного забезпечення” вибрати “Внесення змін до пенсійної справи”.

Крок третій: обрати вкладку “Заява на заміну способу виплати пенсії”.

Крок четвертий: заповнити обов'язкові поля та прикріпити скан-копії документів (паспорт, ідентифікаційний код).

Крок п'ятий: підписати анкету-заяву КЕП та надіслати до Пенсійного фонду України.

Фахівці Фонду оброблять заявку та змінять спосіб виплати пенсії.

Якщо ж пенсіонер отримував пенсію через банк і тепер йому треба  змінити реквізити банківського рахунку, все одно це вважається як внесення змін до пенсійної справи. Тому зміни щодо реквізитів банківського рахунку вносяться так само, як і зміни способу виплати, отже треба виконати ті ж п'ять кроків на Вебпорталі.

 

Якими ще можливостями наділений Вебпортал Пенсійного фонду України? Чи корисний названий електронний ресурс тим, хто працює і тільки готується стати пенсіонером, або до пенсії ще далеко?

Дуже слушне запитання. Вважати, що Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України розрахований лише на пенсіонерів — помилково.

За допомогою Вебпорталу можливо перевірити інформацію про заробітну плату та набутий страховий стаж; перевірити відомості про трудову діяльність — це електронна трудова книжка; заздалегідь подати документи на автоматичне призначення пенсії за віком; отримати довідки з QR-кодом; переглянути сформований е-лікарняний; внести зміни/уточнення щодо достовірності своїх даних; подати звернення, отримати консультацію. І це ще не весь перелік.

Якщо ви хочете отримати послугу від Пенсійного фонду України дистанційно — обирайте Вебпортал.

 

Пенсійним фондом запроваджений мобільний застосунок. Що це за застосунок і як стати його користувачем?

Мобільний застосунок називається "Пенсійний фонд" — це гарний спосіб мати, як кажуть, у кишені можливість отримувати послугу від Пенсійного фонду дистанційно у будь-який зручний час для вас.

Для встановлення застосунку на мобільному телефоні на платформі Google Play або AppStore введіть у пошуку “ПЕНСІЙНИЙ ФОНД”, потім натисніть опцію “УСТАНОВИТИ” і все — ви матимете доступ з мобільного пристрою до електронних сервісів Пенсійного фонду України.

Але, знову звертаю увагу, що автентифікація користувачів можлива за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID з використанням технології Bank ID.

Час швидкоплинний, і ряди пенсіонерів поповнюють вже активні користувачі електронними сервісами. Якщо ж ви серед тих, хто досі думає, що оволодіти електронним сервісом важко, зверніться до молоді за допомогою — вона буквально живе у вирії різних електронних застосунків. Будемо раді, якщо ви станете користувачем наших сервісів.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше